Znane od czasów starożytnych cieszą podniebienia wszystkich. W Polsce pączki są datowane na XVI wiek. Kreple zjadamy nie tylko w tłusty czwartek (kto wtedy tego nie zrobi, będzie miał pecha przez najbliższy rok), ale także na co dzień. Najczęściej nadziewane są marmoladą lub konfiturą różaną.
Kreple tradycyjne z marmoladą lub makiem |
Składniki
na domowe pączki (ok. 25 sztuk):
·
500 g mąki tortowej,
·
50 g świeżych drożdży,
·
4 żółtka,
·
3 czubate łyżki cukru,
·
1 łyżka cukru wanilinowego,
·
1 jajko,
·
50 g masła,
·
250 ml mleka (3,2 proc.),
·
szczypta soli,
·
2 łyżki spirytusu lub octu.
Dodatkowo:
- powidła np.
śliwkowe,
- tłuszcz do smażenia.
Krepel z różą |
Krepel z adwokatem |
Mamy nawet powiedzenie związane z pączkami - czuć się jak pączek w maśle. Co oznacza tyle, że ktoś czuje się doskonale i to na każdej płaszczyźnie życiowej.
Donut z piankami |