Łączna liczba wyświetleń

piątek, 10 lipca 2020

Śląskie klimaty - Kreple

Polskie pączki, amerykańskie i angielskie donuty, a na Górnym Śląsku kreple.

Znane od czasów starożytnych cieszą podniebienia wszystkich. W Polsce pączki są datowane na XVI wiek. Kreple zjadamy nie tylko w tłusty czwartek (kto wtedy tego nie zrobi, będzie miał pecha przez najbliższy rok), ale także na co dzień. Najczęściej nadziewane są marmoladą lub konfiturą różaną.


Kreple tradycyjne z marmoladą lub makiem


Składniki na domowe pączki (ok. 25 sztuk):

·         500 g mąki tortowej,
·         50 g świeżych drożdży,
·         4 żółtka,
·         3 czubate łyżki cukru,
·         1 łyżka cukru wanilinowego,
·         1 jajko,
·         50 g masła,
·         250 ml mleka (3,2 proc.),
·         szczypta soli,
·         2 łyżki spirytusu lub octu.

Dodatkowo:

  • powidła np. śliwkowe,
  • tłuszcz do smażenia.


Krepel z różą

Krepel z adwokatem


Mamy nawet powiedzenie związane z pączkami - czuć się jak pączek w maśle. Co oznacza tyle, że ktoś czuje się doskonale i to na każdej płaszczyźnie życiowej.


Donut z piankami